Mikael Hytönen

Kampaaja, freelancer, has been homojulkkis...

65F  /  65M (vaihteleva)

"Alle kouluikäisenä olin huoleton ja iloinen poika. Suureksi surukseni olin liian kaunispoika. Minua luultiin usein tytöksi. Toki 70-luvun hiusmuoti oli suht pitkä ja "naismainen". Vaikka olin reipas ja iloinen niin minua häiritsi suuresti tämä asia. Asiaa pahensi vielä ääneni joka oli kuin tytön. Kovin olin kyllä äänekäs mutta kimeä ääneni vaikeni aina kun olin vieraassa seurassa. Huvittavaa sinänsä että aikuisena olen tehnyt radiossa töitä koska minulla on matala hyvin miehekäs radioääni.

Kaikki tämä naismaisuus (minua haukuttiin koulussa naistenmieheksi, kuinka väärässä he olivatkaan) oli rasite ja inhosin sitä. Sekasikiö oli myös aika yleinen nimittely minulle. Yritin näyttää enemmän pojalle mutta se ei oikein onnistunut. Kaikki muuttui heti yläasteelle siirryttyäni. Suureksi ihmeeksi ja osittain kauhukseni mulle rupesi kasvamaan karvaa. Eikä mitään pientä untuvikkoa vaan ihan rintakarvat. Sitä oli lähes joka paikassa. En todellakaan näyttänyt enää tytöltä. Paitsi kasvoiltani. Se olikin aikamoinen kontrasti. Siitä alkoikin toisenlainen kausi. Ilman vaatteita ei mua sitten nähtykään moneen vuoteen.

Kaiken tämän ristiriitaisen ulkonäkö hässäkän  myötä minusta kasvoi mies. Välillä naismaisesti käyttäytyvä mutta kuitenkin mies. Sukupuoli ei ollut minulle mikään epävarmuus tekijä. Seksuaalisuus oli hyvin selkeää minulle mutta sen peittely erittäin työlästä ja rasittavaa. Olin niin selkeästi homo kuin olla ja voi mutta silloin, kahdeksankymmentä luvun puolessavälissä ei hirveästi tultu kaapista. Olen vanhanaikainen kun vielä näitä jaoitteluja käytän mutta minulle se on jotenkin "tärkeää" katekorioida ihmisiä, eläimiä, autoja, värejä ja ihan mitä vain.

Sukupuolisuus on mielestäni liikkuva käsite. On enemmän miehisiä ja enemmän feminiinisiä ihmisiä. Seksuaalisuus ei sinänsä kuulu siihen mutta itseltäni tämä kaikki menee välillä yhdeksi "puuroksi".

Välillä hämmästelen tätä sukupuolien kirjoa ja en pysy ihan kärryillä kaikista sen muodoista. Toisaalta asia on minulle omalla tavallaan ihan sama. Olisi hienoa kun kaikki voisivat olla ihan mitä haluavat tai olevat. Maailma on monimutkainen paikka, ihmisistä puhumattakaan."