Pia Asikainen

Toimittaja / ohjaaja

50F  /  50M

"Ajattelen sukupuoltani harvoin ja koen sukupuoleni määrittelyn myös haastavaksi. Vaikka olen fyysisesti nainen, niin koen että minulla ovat maskuliiniset ja feminiiniset puolet suurinpiirtein yhtä vahvoina. Sukupuolisuuden kokemus voi myös vaihdella, joinain päivinä voin kokea olevani enemmän mies kuin nainen. Patriarkaalisen yhteiskunnan määritelmä naiseudesta on kovin kapea. Pukeudun huolettomasti ja aika maskuliinisesti, enkä viihdy naisellisissa vaatteissa. Jos pukeudun hameeseen, en tunne oloani mukavaksi. Toisaalta korostan feminiinisiä puoliani meikkaamalla. Tosin huulipunan laitto tuntuisi oudolta. Kehollisesti olen sinut itseni kanssa.

Luonteeltani olen aina ollut enemmän toimija kuin miettijä. Olen ollut pienenä poikatyttö ja leikin enemmän poikien kanssa: urheilin paljon, olin kiinnostunut mopoista ja tekniikasta. Muhun voi helposti liittää maskuliinisinä pidettyjä ominaisuuksia. Viihdyn hyvin miesten seurassa, toisaalta parhaat ystäväni ovat naisia. Vieroksun kuitenkin niinsanottuja "tosimies- tai tosinaisporukoita".

Olen feministi ja minulle tasa-arvo on tärkeää. Raivostun, jos/kun tarvitsee todistella osaamistani tai minua vähätellään siksi, että olen nainen tai jos minulta kielletään jonkun asian tekeminen fyysisen sukupuoleni vuoksi. Otan epätasa-arvon raskaasti. Esimerkiksi naisten nännit ovat erotisoitu, mutta miesten eivät. Minusta on esimerkiksi käsittämätöntä, että miehet voivat olla julkisilla paikoilla paidatta, mutta naiset eivät. Olen kapinoinut tätä vastaan ajelemalla aikoinaan autolla paidatta Helsingin keskustassa ja tanssimalla rinnat paljaana ravintoloiden tanssilattioilla. Tätä ei ole hyväksytty.

Toisaalta olen sitä mieltä, että epätasa-arvo liittyy vallitseviin rakenteisiin ja  valtahierarkioihin, jotka rajoittavat ihmisiä sukupuoli-identiteetistä riippumatta. Kuitenkin sukupuoli-identiteettiin liittyvät asiat ovat samalla vakavia ja humoristisia ja kaikenlainen leikkisyys ja kepeys on hyvästä. Näin voimme nauttia omasta sukupuoli-identiteetistä täysvaltaisemmin. "

 

Kuva: Jussi Nahkuri